Норвежките власти финализират план за извличане на редица метали от

...
 Норвежките власти финализират план за извличане на редица метали от
Коментари Харесай

Норвегия планира да добива метали от морското дъно

 Норвежките управляващи завършват проект за добиване на редица метали от дъното на Гренландско и Норвежко море югозападно от архипелага Свалбард, с цел да оказват помощ на Европа да посрещне незабавната си потребност от такива запаси.

Амунд Виек, държавен секретар на норвежкото министерство на петрола и енергетиката, сподели пред Financial Times, че дълбоководният рандеман ще помогне на Европа да направи зелен преход с незабавната ѝ потребност от минерали и редкоземни детайли.

Financial Times отбелязва, че Осло желае да стартира рандеман на метали в регион съвсем с размерите на Германия, а Норвегия може да стане първата страна, която да получава от морското дъно суровините, нужни за производството на акумулатори. В същото време, съгласно груби оценки, в тази зона могат да се появят 38 милиона тона мед, както и кобалтови залежи, които се употребяват при производството на акумулатори за електрически транспортни средства. Може да има и редкоземни метали като неодим и диспрозий, които се употребяват при сглобяването на електрически транспортни средства и вятърни турбини; също така доставките на тези метали сега се управляват основно от Китай.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР